Królik Bugs, miał absolutnie rację co do lubienia marchewki. Podczas gdy to warzywo jest znane z poprawy wzroku, jego znaczna zawartość odżywcza pozwala zrobić o wiele więcej, łącznie z dbaniem o serce.
Korzyści zdrowotne wynikające z marchewki są tak zróżnicowane, jak kolorowe odmiany. Prawdopodobnie znasz tylko pomarańczowy typ – ten, który dzisiaj widzisz w prawie wszystkich supermarketach – ale w rzeczywistości jest on dostępny w odmianach białych, żółtych, czerwonych i purpurowych. Jego różne kolory są nie tylko na pokaz – informują również, które fitochemiczne związki zawiera konkretny rodzaj marchwi.
Pomarańczowe marchewki są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany przez organizm w witaminHYPERLINK “https://naturalpedia.com/vitamin-a-sources-health-benefits-and-uses.html”ę A , silny przeciwutleniacz, który pomaga w utrzymaniu w zdrowiu oczu i skóry. Uważa się również, że ma właściwości przeciwnowotworowe. Żółta marchew nie zawiera tak dużo beta-karotenu, ale jest bogata w luteinHYPERLINK “https://naturalpedia.com/lutein-sources-health-benefits-and-uses.html“ę potrzebną do zdrowego wzroku.
Z kolei czerwona marchew zawiera antyoksydacyjny likopen , który jest znany z tego, że pomaga chronić organizm przed rakiem. Czerwone odmiany zawierają także umiarkowane ilości luteiny oraz alfa- i beta-karotenu.
Fioletowe i białe marchewki są dobre dla serca. Purpurowe odmiany zawierają antocyjany, które są przeciwutleniaczami znanymi ze swoich właściwości przeciwzapalnych i kardioprotekcyjnych. Białe marchewki nie zawierają tak dużej ilości antocyjanów, ale są bogate w potas, który jest niezbędny do obniżenia ciśnienia krwi.
Badania kliniczne sugerują jednak, że aby korzystać z ochronnych właściwości marchewki, nie musisz jeść wyłącznie białych i fioletowych odmian. Wszystkie marchewki mają obfitość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki – cząsteczki, które zakłócają funkcje komórkowe i uszkadzają tkanki. Obecność niekontrolowanego poziomu wolnych rodników w organizmie prowadzi do stresu oksydacyjnego, który z kolei powoduje uszkodzenie narządów i poważne choroby, takie jak rak i choroby serca.
Jedno z badań ujawniło, że sok z marchwi ma wystarczającą ilość przeciwutleniaczy, aby chroniHYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/”ć organizm przed utlenianiem HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/” lipidów, które prowadzi do chorób serca. W innym badaniu stwierdzono, że konsumowanie alfa i beta-karotenu – składników odżywczych znalezionych w marchewce, może zmniejszyHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”ć ryzyko zgonu z powodu chorób ukHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”łHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”adu krHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”ążHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”enia.
Dodatkowym atutem jest to, że przeciwutleniacze pomagają w pielęgnacji skóry, więc nie tylko czujesz się młodo w sercu, ale również wyglądasz młodo.
Więcej tutaj:
http://detektywzdrowia.pl/2018/08/07/marchew-to-jedno-z-najlepszych-warzyw-do-jedzenia-jesli-masz-problemy-z-sercem/
I marchew też jest smaczna 😀