Truth in the end times. Biblical Christians.

Biblical Christians. THE TRUTH FOR THE FOLLOWERS OF JESUS CHRIST "Ye shall know the truth, and the truth shall make you free."

Kącik kulinarny Klaudii – łódeczki ryżowe z warzywami.

lodeczkiryzowe

 

 

Nasz siostra w wierze zajmuje się wyszukanymi potrawami. Postanowiłem z fascynacji umieścić foto i przepis.

Składniki (dla mnie to na dwie porcję):
ok. 80-100g quinoi (komosy ryżowej) w moim przypadku była to ta kolorowa, jakakolwiek też będzie smaczna, zwyciężyły po prostu u mnie walory estetyczne.

4 marchewki (najlepiej młode)
2 cebule
6 łyżek czerwonej fasoli
3 łyżki kukurydzy
garść rukolii
rzeżucha
olej kokosowy
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
ostra papryka
kurkuma
kumin / kmin rzymski (ja użyłam mielonego)
czosnek (suszony, świeżo mielony)

Około 80-100g quinoi zalałam wrzątkiem dosypałam 1,5 łyżeczki soli himalajskiej i gotowałam pod przykryciem około 20-25 minut. Zalałam ziarna wiekszą ilościa wody, tylko po to, żeby ugotować razem marchew ( w ostatnich 10-12 minutach ją wrzuciłam), ale można oczywiście zrobić to osobno i dokładniej, ja lubię sobie ułatwiać w kuchni. Marchwi nie obierałam, umyłam ją tylko dobrze. Najlepiej mieć świeżą, jeszcze z nacią (wtedy góra 10 minut gotujemy). Ja takiej nie posiadałam, robiłam kolację z tego, co miałam w lodówce.

Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam łyżeczkę oleju kokosowego (nie używam niczego innego do smażenia), gdy tylko się rozpuścił i zaczął odrobinkę „bulgotać”, wrzuciłam duże kawałki cebuli- nad patelnią w ręce przekrajałam na grube listki, tak by pozostały w calości) – smażyłam na średnim ogniu, by się zeszkliły i pozostały mimo poźniejszego duszenia chrupiące. W trakcie gdy cebula dochodziła sobie na patelni, wyciągnęłam marchew, wrzuciłam ją do miski z zimna wodą i lodem, żeby ją zahartować. Odcedziłam quinoę, żeby sobie stygła. Na środek do patelni z kawałkami cebuli wrzuciłam marchewki by i je lekko zeszklić. Dodałam 6 lyżek fasoli czerwonej (z puszki) i 3 łyżki kukurydzy. Posoliłam (sól himalajska), popieprzyłam (pieprz kolorowy świeżo mielony), ostra papryka, większa szczypta kurkumy (dodaje prawie do każdej przyprawy ze względu na jej właściwości), niecałe pół łyżeczki kuminu/ kminu rzymskiego (uwaga, ma bardzo intensywny smak – nie każdemu przypadnie do smaku, ale dla osób np. walczących z kilkoma kilogramami za dużo i w miarę zdrowo się odżywiającymi, pomoże szybciej spalić zbędną tkankę tłuszczową. :P) Na talerzu ułożyłam 4 liście (wcześniej już umytej), na które nałożyłam po łyżce quinoi. Nie każdy lubi cykorię (można ją zastąpić np. sałątą rzymską, albo jakąkolwiek inną – przecież nie musi być łódeczek :)), ma dość gorzkawy smak. Patelnie ściągnęłam z ognia, posypałam pokrojona rokulą (około garść), dodałam świeżo mielony suszony czosnek(gdybym dodała świeży razem z cebulą, zgorzkniałby, a cykoria ma w sobie wystarczająco goryczki), zamieszałam i wyłożyłam na talerz. Marchew przykryłam małą chmurką rzeżuchy.

 

Updated: 19 April 2016 — 21:42

22 Comments

Add a Comment
  1. Wiedziałam, że o czymś zapomnę: groszek! również ze 3 łyżki i również z puszki (chociaż świeży byłby lepszy, no ale gotowałam z tego co miałam 🙂 ).
    I przepraszam za chaos, zbyt szybko pisałam.
    I Tobie Piotrze dziękuję za docenienie. 🙂

    1. Miła dla oka i pewnie podniebienia potrawa ;).

      1. Co kto lubi, ale w sumie w sam raz na posiłek w “diecie Daniela” . 🙂

    2. Dzięki za przepis,bardzo ładnie i apetycznie wygląda,pewnie też tak smakuje.
      Mi kukurydza nie pasuje?,ale można ją czymś innym zastąpić -albo bez.?
      Pozdrawiam w imieniu naszego kochanego Pana Jezusa Chrystusa.

  2. Piotrze, może w przyszłości gdzieś z boku strony dałoby radę wstawić tabelę, dział, zakładkę, gdzie ludzie mogliby wysyłać prośby o modlitwę. Tak byłoby łatwiej i nikogo byśmy przy niej nie pominęli.

    1. Dobry pomysł 🙂

  3. Kącik kulinarny ? Dobry pomysł:-D

  4. Potrawa wygląda tak apetycznie, że aż się ośliniłem jak stary bernardyn 🙂 Świetnie, że jest tu ktoś kto ma taką pasję a dla mnie jako jarosza tym bardziej 🙂 Kawał dobrej roboty odwala nasza siostrzyczka! Pozdrawiam!!!

  5. Ja się pytam, gdzie jest mięso????

    1. Haha 😀 ja też mięsożerna 😉 ale wygląda bardzo apetycznie

      1. tylko nie rzucajcie mięsem 🙂

    2. Biega jeszcze i trzeba upolować ?

  6. Macie jeszcze jakieś przepisy kulinarne bez mięsa po których nie ma się uczucia zmęczenia?

    1. Nie jedz węglowodanów na śniadanie, a nie będzie zmęczenia. 🙂

      1. Dobrze 🙂
        Spróbuję sobie przyrządzić te łódeczki ryżowe z warzywami według twojego przepisu 🙂

        1. a możebysmy zrobili konkurs na najlepsze łódeczki ryżowe? 🙂

          1. To jest extra pomysł 🙂 chociaż obawiam się że moje mogą być paskudne 😀

            1. co za optymizm 🙂

              1. No a Klaudia wybrała by które najlepsze 😀 oczywiście nie wspominając o ich smaku 😀

              2. W moim przypadku o łódeczkach nie może być mowy. Ja muszę mieć okręty bo apetyt mam konkretny 🙂

                1. dobra to Ty Sławek zrobisz sobie nie z liści cykorii, ale ze skórki połowy arbuza 😀

                  1. Nieee arbuz mi tu ni jak nie pasuje 🙂 Jest jeszcze druga opcja mogą być łódeczki ale w ilości porównywalnej do tych które teraz płyną przez Morze Śródziemne. Fuj nie smaczny żart aż mnie pokrzywiło 🙁

Leave a Reply Cancel reply

Truth Detective, Good News and Revelation © 2015 Frontier Theme
English
Polish
Polish
English
Exit mobile version