Prawda w czasach ostatecznych. Chrześcijanie biblijni.

Chrześcijanie biblijni. Prawda dla NAŚLADOWCÓW JEZUSA CHRYSTUSA "Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli"

Wiedz co jesz! E – dodatki do żywności – sprawdź zanim kupisz!

W wielu suplementach diet, witaminach znajduje się chemia, której nie jesteśmy świadomi.

 

zywnoscwlasciwieoznaczona

Oto lista niekorzystnych składników.

 

Są one stosowane, m. in. jako:

~ barwniki (wykorzystywane do nadania lub przywrócenia żywotności koloru)
~ środki konserwujące (przedłużają okres przydatności żywności do spożycia przez ochronę przed mikroorganizmami)
~ przeciwutleniacze (to substancje przedłużające okres przydatności żywności do spożycia, chronią przed zepsuciem np. jełczeniem tłuszczu albo zmianą barwy)
~ środki do przetwarzania mąki(polepszacze dodawane do mąki lub ciasta w celu poprawy ich właściwości wypiekowych)
CZĘSTO SPOTYKANE DODATKI DO ŻYWNOŚCI:
E 635 (5’rybonukleotyd disodowy) wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności:
chipsy smakowe, gotowe ciasta owocowe (potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, zmiany nastroju, swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu; niedozwolony w zastosowaniach spożywczych dla dzieci)
E 634 (5′-rybonukleotyd wapnia) wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności:(chipsy smakowe, gotowe ciasta owocowe (potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, swędzące wysypki pojawiające się do 30 h po spożyciu)

E 950
(Acesulfam K) substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności:
sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia (potencjalne skutki: zanotowano przypadki rakapłuc, piersi, białaczkę)

E 1451
(Acetylowana skrobia utleniona) zagęstnik, stabilizator, rozpuszczalnik – zastosowanie w żywności:
owoce konserwowe dla niemowląt i wyroby cukiernicze dla dzieci (potencjalne skutki: istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne)

E 1422
(Acetylowany adypinian diskrobiowy) zagęstnik, stabilizator – zastosowanie w żywności: sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast (potencjalne skutki: istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne)

E 357
( Adypinian potasu) regulator kwasowości, środek buforujący – zastosowanie w żywności: produkty o niskiej zawartości soli (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

E 406
(Agar) zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator – zastosowanie w żywności: lody, wypieki, desery, wędliny, galaretki (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, słabo toksyczny przy połknięciu, reakcje alergiczne)

E 403
(Alginian amon) zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca – zastosowanie w żywności: desery i budynie w proszku, lody, jogurty (potencjalne skutki: w niektórych testach na zwierzętach hamowały wchłanianie podstawowych składników odżywczych)

E 160b
(Annato) barwnik (żółto-różowy) – zastosowanie w żywności: margaryny, wypieki, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywa, nabiał, płatki śniadaniowe, ryby wędzone, jadalne powłoki serów i jadalne osłonki (potencjalne skutki: może powodować skłonność do irytacji i ból głowy u dzieci; pokrzywka; niedociśnienie; świąd)

E 163
(Antocyjany) (ekstrahowane ze skórek winogron lub z czerwonej kapusty) barwnik (czerwono-fioletowy)- zastosowanie w żywności: napoje bezalkoholowe, dżemy, lody, wina,jogurty, cukierki, konserwy, wyroby cukiernicze (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; sądzi się, że pełnią funkcje ochronne w
organizmie).

E 301 (
askorbinian sodu) przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator–zastosowanie w żywności: żywność dla niemowląt, mrożone ryby, wino, ocet winny, piwo (potencjalne skutki : uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

!!!!E951 Aspartam
substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu– zastosowanie w żywności: sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje dietetyczne, guma do żucia, napoje bezalkoholowe (potencjalne skutki: bóle głowy, depresja, niepokój, astma, nadpobudliwość, agresja, migrena, bezsenność, utrata pamięci, niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży, teratogenny)
E 252 ( Azotan potasu) konserwant, utrwalacz koloru –zastosowanie w żywności: szynka prosciutto, wędzone przetwory mięsne (potencjalne skutki: astma, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy)

E 211
(benzoesan sodu) konserwant–zastosowanie w żywności: napoje bezalkoholowe, soki owocowe, dżemy, marynaty, przyprawy, wypieki, koncentrat pomidorowy (potencjalne skutki: astma, pokrzywka, katar sienny, nadpobudliwość)
E 162 (betanin) barwnik (ciemnoczerwony/fioletowy) – zastosowanie w żywności: desery, galaretki, dżemy, cukierki, napoje(potencjalne skutki: uznawana za nieszkodliwą w zastosowaniach spożywczych, zawiera azotany, więc niezalecana dzieciom)
E 508 (chlorek potasu) regulator kwasowości zastosowanie w żywności: żywność o obniżonej zawartości sodu, substytuty soli o niskiej zawartości sodu(potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podrażnienia skóry i błon śluzowych, dolegliwości żołądkowe, zaburzenia rytmu serca)

E 140
(chlorofil i jego pochodne) barwnik (od oliwkowego do ciemnozielonego) – zastosowanie w żywności: zupy, sosy, olej z oliwek, lody, napoje mleczne fermentowane (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować uczulenie na światło)

E 332
(cytrynian potasu) regulator kwasowości, stabilizator, przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, galaretki, konserwy (potencjalne skutki: mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu)

E 124 (czerwień koszenilowa) barwnik (czerwony) – zastosowanie w żywności: ciasta w proszku, galaretki w proszku,dżemy, polewy deserowe, zupy pomidorowe (potencjalne skutki: astma, katar sienny, pokrzywka, nadpobudliwość)

E 220 (dwutlenek siarki) konserwant -zastosowanie w żywności: suszone owoce, piwo,
jabłecznik, soki owocowe, żelatyna, wina, marynaty, napoje bezalkoholowe, wiórki kokosowe
(potencjalne skutki: astma, skurcze oskrzeli, obniżone ciśnienie, zapalenie oskrzeli, niszczy witaminy A

i B1 w żywności)

E290 (dwutlenek węgla) gaz do pakowania, konserwant – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, napoje gazowane (potencjalne skutki: prawdopodobnie nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może obniżać płodność)

E 304 (estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego) przeciwutleniacz, konserwant, stabilizator – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, oleje do sałatek, koncentrat pomidorowy, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa

(potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)

E 343 (fosforan magnezu) środek przeciwzbrylający, regulator kwasowości zastosowanie w zywności: mleko zagęszczone, mleko w proszku (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)


E 310
(galusan propylu) przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, jadalne tłuszcze i oleje, guma do żucia, margaryny, masło orzechowe (potencjalne skutki: astma, kontaktowe zapalenie skóry, podrażnienia żołądka)

E 308
(gamma tokoferol przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, oleje do sałatek, margaryny (potencjalne skutki: ten typ witaminy E pełni ważne funkcje ochronne w organizmie)

E 422 (
glicerol) środek utrzymujący wilgotność, emulgator, rozpuszczalnik – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, suszone owoce, produkty niskokaloryczne, pianki żelowe, wypieki, guma do żucia (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, brak jasności umysłu, może wpływać na żołądek, serce,płodność, poziom cukru we krwi)

E 578 (glukonian wapnia) środek buforujący, maskujący – zastosowanie w żywności: konserwy, mleko modyfikowane dla niemowląt, środek przeciwpieniący do kawy w proszku (potencjalne skutki: podrażnienia żołądka, problemy żołądkowe, problemy z sercem)

E 414 (guma arabska) zagęstnik, emulgator, nsubstancja żelująca, stabilizator – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki, polewy (potencjalne skutki: mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka, pokrzywka,katar sienny)

E 412 (guma guar) zagęstnik, stabilizator – zastosowanie w żywności: wypieki, dżemy, płatki zbożowe, kasze, serki do smarowania pieczywa, galaretki, napoje gazowane, żywność dla niemowląt, polewy dekoracyjne (potencjalne skutki:

w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

E 407 (karagen) zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca – zastosowanie w żywności:
lody, desery w proszku, wyroby cukiernicze, wyroby garmażeryjne, herbatniki, wyroby
czekoladowe (potencjalne skutki: może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany

dzieciom, kancerogenny dla zwierząt)

E 160a (karoteny) barwnik (pomarańczowo-czerwony) – zastosowanie w żywności: margaryny, napoje mleczne, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywa, ciasta, dżemy,sery, lody (potencjalne skutki:
w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E 967 (ksylitol) środek utrzymujący wilgotność, stabilizator – zastosowanie w żywności: lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki toffi, miętusy (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie,

duże dawki mogą wywoływać wzdęcia i biegunkę)

E 300 (kwas askorbinowy) konserwant, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, substancja klarująca–zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe, salceson, mięso peklowane (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, Wit. C ma korzystny wpływ na zdrowie, nadmierna konsumpcja może powodować wysypkę, bolesne oddawanie moczu i

E 330 (kwas cytrynowy) regulator kwasowości, dodatek aromatyczny–zastosowanie w żywności: herbatniki, lody, dżemy, galaretki, napoje bezalkoholowe, napoje owocowe (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie, może wywoływać symptomy u osób reagujących na glutaminian sodu, może nasilać opryszczkę)
E 620 (kwas glutaminowy) wzmacniacz smaku i zapachu, przeciwutleniacz – zastosowanie w
żywności: nadawanie produktom spożywczym smaku i zapachu mięsa, poprawianie smaku i

zapachu piwa (potencjalne skutki: astma, bóle głowy, nudności, problemy ze snem)

E 270 (kwas mlekowy) środek zakwaszający, konserwant – zastosowanie w żywności: mleko

modyfikowane dla niemowląt, sosy do sałaty, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, sos tatarski

(potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

E 570 (kwasy tłuszczowe) emulgator, środek wiążący – zastosowanie w żywności: ekstrakty, napoje

bezalkoholowe, sztuczne słodziki, aromatyzowane napoje owocowe (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, kontakt może powodować podrażnienie skóry, reakcje alergiczne)

E 1105 ( lizozym )konserwant– zastosowanie w żywności: przygotowanie serów (potencjalne

skutki: chroniczne bóle głowy, reakcje alergiczne)

E 421 (mannitol) substancja słodząca, środek utrzymujący wilgotność – zastosowanie w

żywności: guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki (potencjalne skutki: nadpobudliwość, mdłości,

wymioty, biegunka, pokrzywka, dysfunkcje nerek, niezalecany dzieciom i diabetykom)

E 410 (mączka chleba świętojańskiego) zagęstnik, emulgator – zastosowanie w żywności:

mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, marynaty, lukier, polewy, sery, wyroby cukiernicze (potencjalne skutki: uznawana za nieszkodliwą w zastosowaniach spożywczych, może obniżać poziom cholesterolu)

E 471 (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych) emulgator, stabilizator – zastosowanie w
żywności: ciasta, czekolady w proszku do picia na gorąco, budynie, margaryny, lody, budynie w proszku

(potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)

E 262 (octan sodu) regulator kwasowości, konserwant – zastosowanie w żywności: słodycze, dżemy, galaretki, zupy w proszku, przekąski, płatki zbożowe, płatki (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

E 440 (pektyny) zagęstnik, stabilizatory – zastosowanie w żywności: dżemy, marmolady, lody, desery w proszku, galaretki owocowe(potencjalne skutki: mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie)

E 452 polifosforany emulgator, stabilizator – zastosowanie w żywności: produkty mięsne i

rybne, sery topione, proszek do pieczenia,napoje typu cola (potencjalne skutki: uznawane za

nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)

E 101 ryboflawina barwnik (żółto-pomarańczowy)–zastosowanie w żywności: płatki zbożowe dla dzieci, wzbogacane pieczywo, masło orzechowe, płatki śniadaniowe, kakao dla dzieci, kawa (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie)

E 517 (siarczan amonu) dodatek do mąki, stabilizator – zastosowanie w żywności: wypieki, produkcja pączków (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; badania na szczurach wykazały, że jest szkodliwy w dużych dawkach)

E 514 (siarczany sodu) regulator kwasowości, konserwant – zastosowanie w żywności: baza
gumy do żucia, herbatniki, tuńczyk (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, podrażnienia żołądkowo-jelitowe, powinny ich unikać osoby z dysfunkcjami nerek lub wątroby)
E 226 (siarczyn wapnia) konserwant, utwardzacz – zastosowanie w żywności: owoce i warzywa konserwowe (potencjalne skutki: astma, podrażnienia żołądka, może wpływać na przewód pokarmowy i nerki)


E 170
węglan wapnia barwnik (biały), utwardzacz – zastosowanie w żywności: pieczywo,herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, ciasta, cukierki, owoce i warzywa konserwowe (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, nadmiar może spowodować ból brzucha , zaparcia)

E 500 (węglany sodu) regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający – zastosowanie w
żywności: wyroby cukiernicze, budynie w proszku, produkty mączne, lody, zupy, dżemy,
czekolady, słodowe mleko w proszku (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za

nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, duże dawki mogą powodować krwawieniażołądkowo-jelitowego

E483 (winian stearylu) emulgator, stabilizator – zastosowanie w żywności: ciasta (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, podejrzany o kancerogenność)

E 527 (
wodorotlenek amonu) regulator kwasowości, środek zobojętniający – zastosowanie w

żywności: produkty z kakao, czekolady (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)

E 901 ( wosk pszczeli biały i żółty) środek nabłyszczający i powlekający – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, wyroby bezalkoholowe, guma do żucia (potencjalne skutki:uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować lekką reakcję alergiczną)

E 538
(żelazocyjanek wapnia) środek przeciwzbrylający – zastosowanie w żywności: sól stołowa (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
źródło: https://www.facebook.com/notes/motywatornia/wiedz-co-jesz-e-dodatki-do-żywności-sprawdź-zanim-kupisz/660367640675519/
Poza tym:

Stearynian magnezu– powszechny wypełniacz suplementów diety

Czym on jest?

“Składa się z kwasu stearynowego i jonu magnezu ale wbrew nazwie nie zawiera ani trochę przyswajalnego przez nasz organizm magnezu. Nie każdy wie, że ten dodatek trafia również na potęgę do suplementów i lekarstw. Dzięki niemu producent może kusić nas dużymi kapsułkami leku, oszczędzając przy tym na jego wypełnieniu. Substancja ta uchodzi bowiem za tani i skuteczny wypełniacz, który dodatkowo pomaga nadać tabletce czy kapsułce odpowiedniej konsystencji, zapobiega sklejaniu się tabletek w opakowaniu a także sprawia, że można wyprodukować więcej suplementu – wypełnienie nie przykleja się do maszyn podczas produkcji. Za tym skutecznym działaniem idą jednak niepożądane efekty zdrowotne.

Stearynian magnezu przyjmowany regularnie może tworzyć na ścianach jelit nieprzepuszczalną powłokę, która zapobiega wchłanianiu się pozytywnych substancji z naszego pożywienia (i… suplementów!) do organizmu.  Do tego kwas stearynowy może uszkadzać układ immunologiczny, a ten ma kluczowe znaczenie przy zachowaniu zdrowia i odporności.

W grudniu 2011 Światowa Organizacja Zdrowia znalazła też w stearynianie magnezu substancje toksyczne, które powstały przez produkcję w nieodpowiednich warunkach. W lekarstwach firmy Ferro Corporation znaleziono toksyczne i silnie szkodliwe dla organizmu wodorotlenek wapnia, bispenol- A i Irganox 1010. I choć producent przekonywał, że było to przypadkowe, jednostkowe wydarzenie, naukowcy zwracają uwagę, że przykład ten pokazuje, jak łatwo jest zanieczyścić stearynian magnezu przy produkcji.

Pamiętajmy przy tym, że w Polsce, o ile leki poddawane są ścisłej kontroli, produkcja suplementów nie jest objęta szczegółowymi obostrzeniami.

źródło: http://organeoblog.pl/stearynian-magnezu-powszechny-wypelniacz-suplementow-diety/

 

Sorbitol.

“Stosowany jako dodatek do żywności E420 (m.in. środek słodzący), a także w produkcji detergentów, lakierów, żywic syntetycznych, środków farmaceutycznych i kosmetycznych. U człowieka może wpływać na powstawanie zaćmy.”

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sorbitol

 

 

 

sorbinian potasu.

Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina, napojów gazowanych oraz czekolady. Poza przemysłem spożywczym stosuje się go do kosmetyków i papierosów[3]. Związek ten jest często używany razem z benzoesanem sodu[potrzebne źródło].

U niektórych osób związek ten może wywoływać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, astmę oraz problemy behawioralne”.

Zaktualizowane: 26 lutego 2016 - 11:33

11 komentarze

Dodaj komentarz
  1. Wrzucone przed Detektywa akurat dziś, co by subtelnie do postu zachęcić chyba 😉 bo aż jeść się odechciewa, jak sobie uświadomimy, ile domieszek E-ileśtam jest w żywności…

  2. Chcesz żyć? Nie jedz lub przerzuć się na fotosyntezę.

  3. Nie demonizujmy wszystkich E jakie widzimy. Agar to substancja żelująca pochodząca z alg morskich. Annato to barwnik uzyskiwany z tego co pamiętam to uzyskuje sie go chyba z drzewa o tej samej nazwie a spotkać go można w wielu serach żółtych choć zastanawiając się nad tym głębiej to sery nie potrzebują takiego barwnika więc producenci idą tu na łatwiznę i nas kantują. Ja dokonując zakupów zawsze czytam etykiety i jeśli widze w nich samo EEEE lub nawet jedno E z małymi wyjątkami to odpuszczam zakup. A co do witamin i minerałów to niestety ale te lepsze i “czystsze” są droższe ale nie oczekujmy że pastylka wielkości groszku pod szumną nazwą multiwitamina super ultra coś tam pokryje nasze zapotrzebowanie w pełni bo to bzdura i zwykły trik marketingowy coby więcej jeleni nałapać. Właśnie chapnąłem wit B complex pastylka wielka jak czop aż trudno ją połknąć 🙂 Polecam prosty eksperyment kupcie sobie te multiwitaminy czy jak tam to nazywają a później po jednej witaminie z całego tego zbioru i porównajcie wielkościowo. Jakim cudem niby da się tych witamin tyle upchnąć w tak małej multiwitaminowej pastylce ?? 🙂

  4. tak i teraz co tu jeść, nawet we samej wodzie coś się znajdzie 😉

  5. Dzisiaj zakończyłam ponad 10 godzinny wykład o chorobie, uzdrawianiu, jedzeniu,dietach itp. Słowo Boże wyjaśniło mi sporo kwestii, których wszesniej nie rozumiałam. Oceńcie sami: tiqva.pl. Znajdziecie tam studium biblijne na ten temat. Warto wysłuchać 🙂

      1. Piotrze podam- późnym wieczorem bo nie mam teraz dostępu do komputera, pisze z telefonu.. 🙂

    1. Dziękuję Aldono, to ten link 🙂

  6. To straszne, że inni ludzie trują innych… i smutne też..

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Detektyw Prawdy, Dobra Nowina i Apokalipsa © 2015 Frontier Theme
Polish
Polish
Polish
English
Exit mobile version