Truth in the end times. Biblical Christians.

Biblical Christians. THE TRUTH FOR THE FOLLOWERS OF JESUS CHRIST "Ye shall know the truth, and the truth shall make you free."

Marchew to jedno z najlepszych warzyw do jedzenia, jeśli masz problemy z sercem.

Królik Bugs, miał absolutnie rację co do lubienia marchewki. Podczas gdy to warzywo jest znane z poprawy wzroku, jego znaczna zawartość odżywcza pozwala zrobić o wiele więcej, łącznie z dbaniem o serce.

 

Korzyści zdrowotne wynikające z marchewki są tak zróżnicowane, jak kolorowe odmiany. Prawdopodobnie znasz tylko pomarańczowy typ – ten, który dzisiaj widzisz w prawie wszystkich supermarketach – ale w rzeczywistości jest on dostępny w odmianach białych, żółtych, czerwonych i purpurowych. Jego różne kolory są nie tylko na pokaz – informują również, które fitochemiczne związki zawiera konkretny rodzaj marchwi.

 

Pomarańczowe marchewki są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany przez organizm w witaminHYPERLINK “https://naturalpedia.com/vitamin-a-sources-health-benefits-and-uses.html”ę A , silny przeciwutleniacz, który pomaga w utrzymaniu w zdrowiu oczu i skóry. Uważa się również, że ma właściwości przeciwnowotworowe. Żółta marchew nie zawiera tak dużo beta-karotenu, ale jest bogata w luteinHYPERLINK “https://naturalpedia.com/lutein-sources-health-benefits-and-uses.htmlę potrzebną do zdrowego wzroku.

 

Z kolei czerwona marchew zawiera antyoksydacyjny likopen , który jest znany z tego, że pomaga chronić organizm przed rakiem. Czerwone odmiany zawierają także umiarkowane ilości luteiny oraz alfa- i beta-karotenu.

 

Fioletowe i białe marchewki są dobre dla serca. Purpurowe odmiany zawierają antocyjany, które są przeciwutleniaczami znanymi ze swoich właściwości przeciwzapalnych i kardioprotekcyjnych. Białe marchewki nie zawierają tak dużej ilości antocyjanów, ale są bogate w potas, który jest niezbędny do obniżenia ciśnienia krwi.

 

Badania kliniczne sugerują jednak, że aby korzystać z ochronnych właściwości marchewki, nie musisz jeść wyłącznie białych i fioletowych odmian. Wszystkie marchewki mają obfitość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki – cząsteczki, które zakłócają funkcje komórkowe i uszkadzają tkanki. Obecność niekontrolowanego poziomu wolnych rodników w organizmie prowadzi do stresu oksydacyjnego, który z kolei powoduje uszkodzenie narządów i poważne choroby, takie jak rak i choroby serca.

 

Jedno z badań ujawniło, że sok z marchwi ma wystarczającą ilość przeciwutleniaczy, aby chroniHYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/”ć organizm przed utlenianiem HYPERLINK “https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/” lipidów, które prowadzi do chorób serca. W innym badaniu stwierdzono, że konsumowanie alfa i beta-karotenu – składników odżywczych znalezionych w marchewce, może zmniejszyHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”ć ryzyko zgonu z powodu chorób ukHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”łHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”adu krHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”ążHYPERLINK “https://academic.oup.com/jn/article/138/2/344/4665029”enia.

 

Dodatkowym atutem jest to, że przeciwutleniacze pomagają w pielęgnacji skóry, więc nie tylko czujesz się młodo w sercu, ale również wyglądasz młodo.

Read more here:

 

http://detektywzdrowia.pl/2018/08/07/marchew-to-jedno-z-najlepszych-warzyw-do-jedzenia-jesli-masz-problemy-z-sercem/

 

 

Updated: 7 August 2018 — 17:17

1 Comment

Add a Comment
  1. I marchew też jest smaczna 😀

Leave a Reply

Truth Detective, Good News and Revelation © 2015 Frontier Theme
en_USEnglish