Rozmawiam wiele z ludźmi. Okazuje się że niemała z nich część ma zakwaszony organizm.
Wszystko jest dobrze, jak jest dobrze. Możemy latami źle się odżywiać i żadnych bóli nie będzie, ale rachunek w końcu przyjdzie.
Jakie są objawy zakwaszenia? Sprawdź czy je masz:
Zakwaszenie powoduje:
-wzdęcia,
-zgagę,
-osłabienie,
-podatność na infekcje,
-senność,
-problemy ze skórą i włosami,
-bóle stawów
-wysypki skórne
-wypadanie włosów
-wysypki skórne
-nerwowośc
-ociężałość
-gorsza koncentracja i zapominanie
-niestabilna waga. Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz.
-wahania nastroju
-gorycz lub kwas w ustach
Czasem zakwaszenie może być przyczyną zaparć albo biegunek.
Bóg tak skonstruował świat, że aby coś prawidłowo funkcjonowało, musi być w stanie równowagi.
W tym przypadku zostaje zachwiana równowaga kwasowo–zasadowa. Zakwaszeniu organizmu, przechyla tę szalę na jedną stronę – na stronę kwasu.
Zakwaszacze:
Przy czym owa butelka wina ma symbolizować ogólnie alkohol, choć samo czerwone wino jest wskazane umiarkowanie, o czym i wspominał apostoł Paweł:
” l Liście do Tymoteusza 5,23: „Samej wody już nie pij, ale używaj po trosze wina ze względu na twój żołądek i częste twoje niedomagania””
Zakwaszają organizm:
– wszystkie martwe tkanki zwierzęce (mięsa, ryby, wędliny)
– krowie mleko i jego przetwory (z wyjątkiem naturalnie sfermentowanych np. jogurt naturalny)
– jaja
– mąki i ziarna przenicy, żyta, kukurydzy, ryżu i ich przetwory (wypieki słodkie i słone, płatki itd.)
– cukier (biały, brązowy) i zawierające go produkty spożywcze
– syntetyczne słodziki (aspartam, acesulfam itd.), konserwanty, barwniki, aromaty
– melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
– czekolada i kakao
– potrawy smażone
– kawa, czarna herbata
– sól rafinowana biała
– rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
– niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
– niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
– napoje alkoholowe wszelkiego typu
– tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
– leki
– stres!
Alkalizują organizm:
– prawie wszystkie jarzyny i owoce (przodują cytryny, poza tym arbuz i ogórki!)
–szpinak przoduje
– skiełkowane nasiona warzyw i traw
– nierafinowane oleje: oliwa z oliwek, rzepaku, olej kokosowy, olej lniany
– sól morska i sól himalajska
– świeże mleko kozie i jego przetwory (niepasteryzowane)
– mleko kobiece
– mąki i wypieki z quinoa (komosy ryżowej), dzikiego ryżu, gryki, amarantusa i orkiszu, kasza jaglana
– jonizowana woda alkaliczna
– stewia, ksylitol (cukier brzozowy), organiczny miód pszczeli (taki prosto od pszczelarza)
– prawidłowo zaparzona zielona herbata, herbaty ziołowe (nie z żurawiną), yerba mate, woda z cytryną
Słabo zasadotwórcze:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
- Wytrawne wino.
Fani kawy mogą zastąpić ten napój herbatą yerbamate, zawierającą również kofeinę, ale mającą inny niz kawa odczyn.
”
Nadmiar kwasu w organizmie spowalnia trawienie i wydalanie szkodliwych substancji. Jednym słowem – trudniej schudnąć. Niestety są to objawy dość popularne i kojarzone ze zwykłym zmęczeniem. Ich bagatelizowanie jednak jest niezwykle niebezpieczne – dłuższe zakwaszenie może doprowadzić m. in. do alergii, reumatyzmu, artrozy, zapalenia spojówek, grzybic, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, zapalenia stawów, dny moczanowej, rwy kulszowej, nowotworów, choroby wrzodowej. To błędne koło – zakwaszenie powoduje choroby, a choroby nasilają zakwaszenie.”http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zakwaszenie-organizmu-objawy-skutki-zapobieganie/73q34
Teraz ciekawostki.
Pozornie sprzeczne informacje.
- Cytryna ma mimo wszystko odczyn zasadowy
- Umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu alkalizuje. Paradoksalnie aktywność ponadprzeciętna zakwasza.
Wcześniej wymieniłem naturalne produkty o odczynie zasadowym, ale w aptekach są proszki zasadowe, dokładnie o takiej nazwie – Proszek Zasadowy. Ja kupiłem za ok 20zł.
Chrześcijanie często upatrują jako powód swego złego stanu zdrowia działalność demoniczną, kiedy tak naprawdę prawdziwą przyczyną jest zła dieta. Owszem złe duchy mogą nakłaniać, podszeptywać do złej diety, ale ostatecznie to my mamy wybór. Takie moje spostrzeżenie: nie spotkałem się jeszcze z żadnym pastorem od uwalniania, który weryfikowałby dietę danej osoby.
W skrajnych przypadkach uwalnia się od demona kawy, czy demona marihuany. Równie dobrze ktoś jedzący często kapustę kiszoną może mieć demona kapusty kiszonej :-).
To są zwykłe pożądliwości ciała przechodzące w NAWYK. Dlatego musi nastąpić ODWYK.
Reasumując proponuje weryfikację sposobu odżywiania na zbalansowaną, a na pewno poczujecie wzrost dobrego samopoczucia.
Mleko kobiece, hmmm.
no widzisz detmold, musisz znaleźć sobie kobiete 😀
Thank you.
🙂
😉
Dziękuję Ci Jezu za ten tekst. Sok marchwiowy mniam i banany ? Nic więcej nie potrzeba.
Czy jak dodam mleko kobiece do kawy, to otrzymam płyn obojętny? 😉
Demona kapusty kiszonej to ja miałam całą zimę 😉
To tak bez chlebka i masełka?! Nie da rady.. 😉 wolę być wcześniej u Pana… 🙂
Magda, tu nie chodzi o nie jedzenie kwasnych rzeczy, ale o równowagę.
Ja przez długi czas jadłem produkty głównie zakwaszające.
Powoli rezygnuję z kawy, która ma bardzo wysoki wskaźnik zakwaszenia
ps
gro czytelników to słodkożercy. Chyba nawet wszystkie Magdy i wojtuś 🙂
🙂
Masz rację -cukier niesamowicie uzależnia, wiem po sobie.. i z nim walczę każdego dnia
Co się czepiasz. Zrobiłem sobie dzień słodyczy w sobotę,to już postęp. 😉
🙂
Dzień wolny od słodyczy?! Ale… Jak to?? Podziwiam 😀 Jej… Wszelkie słodycze niestety uwielbiam. Jejku… Cukier to jednak narkotyk niemal twardy.
Dzięki Bogu za twój tekst Piotrze.
To chyba w szczególności dla mnie ten tekst,na przebudzenie.
Wczoraj mogłam się o tym przekonać na własnej skórze.Jak bardzo szybko można nabawić się poważnych problemów ze zdrowiem.
Ale dziękować Bogu,że wszystko jest ok.
http://www.wykop.pl/artykul/3050627/zakwaszenie-organizmu/
przeczytajcie ten tekst
tylko co powoduje zgagę lub Refluks żołądkowo-przełykowy
tutaj tekst nawiązuje:
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/nadkwasota-wlasciwa-dieta-podstawa-leczenia-przykrych-dolegliwosci_38164.html
Moja zgaga SIĘGA czasem zenitu i wydala się przez usta. Oczy jak kobra po rozwodzie i czacha dymi. Nie lubię tego.
Wystarczy łyżeczkę sody wsypać do szklanki wody i wypić.Po kilku sekundach nie masz zgagi.Tylko strasznie niesmaczne,ale pomaga.
Potwierdzam Lenko. Mnie męczyła zgaga kilka lat z przerwami. Fatalne uczucie. Dlatego rozumiem Matiego.
Papierosy też wzmagają jeszcze bardziej tą dolegliwość.
Lekarz przepisał mi antybiotyki i inna chemię bez rezultatów. Właściwie to jeden był : nasiliły się bardziej bóle żołądka po tych lekach.
Pomogła dopiero soda oczyszczona o której żaden lekarz nawet mi nie wspomniał
Zmagam się jednak jeszcze z innymi dolegliwościami.
Wiem o sodzie. Mi nie pomaga. Pomaga mi tylko mleczko Maalox, ale dzieki za troskę. Lena….. gdzie twoja biedronka: 🙁
ale Mati Ty chyba palisz a to tez wplywa na takie dolegliwosci
Admin zgadza sie…. dzieki wam ostatnio mialem dzien i postanowienie palic co 2 godziny a nie co 25 minut. Udalo sie lecz dzis znowu kopce jak parowóz hm….
A jakoś tak się rzucała w oczy i odfrunęła ?
Jej, a ja ją polubiłem 🙂 Może przyleci z powrotem 😉 ?
Może przyfrunie,narazie deszcze zapowiadają w IE ,więc chyba gdzieś się zakamuflowała.Ale kto wie…..
a propos pomódlmy się o Sławka.
Jutro ma sprawę, a ostatnimi dniami doświadczył wiele zła
Ok
Ja też to mleczko piłam ale mi nie pomagało…
Właśnie biedronka odfrunęła…
musze stanowczo odrzucic cukier , kawe i ciasta
Wszędzie mówią o tym zakwaszeniu. Gdzie/Jakie zakwaszenie. To już kawki nie można sobie strzelić?? https://youtu.be/5TBUnTH6Gx4 i https://youtu.be/OUVGTu5OepE.
mozna, ale z umiarem i nie na czczo.
Tak oglądałem ten filmik co umieścileś i jak ja sie cieszę, że nei urodziłem się w tym pokoleniu co bohaterowie filmu.
Jak ja sie cieszę i jestem wdzięczny Bogu że mnie pociągnął w czasach obecnych.
Od tamtej propagandy szatańskiej/systemowej ( lata 70 ) ludzie wariowali, co widać na tym drugim filmiku…
Nie tragizujcie .
zakwaszenie organizmu powodują głównie tłuszcze zwierzęce. Najciekawsza rzecz to taka, że organizm gdy się odkwasza pobiera wapń i fosfor z kości, a następnie wapń wysikuje. Dlatego zakwaszenie powoduje odwapnienie kości, co zwłaszcza u kobiet prowadzi do osteoporozy (mleko wbrew pozorom nie uwapnia kości bo ma tłuszcze zwierzęce, które zakwaszają organizm i trzeba pobrać znów wapń z kości, który odsikujemy). Dobre na odkwaszanie przy zrównoważonej diecie:
woda z cytryną
kapusta kiszona
Ja zrobiłem ostatnio tygodniową dietkę na samych warzywkach do tego.
A jeśli już jestem przy kościach to wg. badań najlepsze efekty na wzmacnianie kości to ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza z ciężarami(nie muszą być duże)- stymulowana kość automatycznie zaczyna się wzmacniać i staje się gęstsza.
Pozdrawiam, bądźcie zdrowi.
Witam. Możesz podnosić 100ton, ale jak kości nie mają skąd wapnia wziąć to się nie wzmocnią. Polecam również poczytać o transporcie wapnia w organizmie. Ja polecam wszystkim którzy mają problemy z odpornością i bólami kręgosłupa lub innych kości suplementację witaminą D3. Tyle, że nie w dawkach zalecanych, ale ok 5-10 razy wyższych.
Suplementacja witaminą D3 musi być w połączeniu z witaminą K2, inaczej nic dobrego nie przyniesie.
Umiarkowanie? Ciężka sprawa dla kogoś ciągle popadającego w skrajności tak jak ja. Kiedyś bez zastanowienia określiłbym się najbardziej niezrównoważonym gościem ever i wcale by mi to nie przeszkadzało (bo “ten typ tak ma”), ale teraz już widzę problem, bo nadal zdarza mi się zostawiać otwartą furtkę demonom. A nawet nie piję kawy wiadrami. Dobrze, że chociaż już mam tego świadomość.