Chrześcijanie biblijni. Nie wierz w autorytety świata. W Jezusa wierz.

Chrześcijanie biblijni. Prawda dla NAŚLADOWCÓW JEZUSA CHRYSTUSA "Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli"

Selera właściwości. Świetny na: odchudzanie, stres, cerę, nowotwory, zaparcia..

Rzadko bo rzadko, ale umieszczałem informacje na temat odżywiania i zdrowia.  Ostatnimi czasy jednak wpadł mi do głowy pomysł, aby regularnie pisać teksty o zdrowiu i niebawem będzie nowa tego odsłona.

Pomysł zaświtał mi kiedy byłem przytłoczony napływającymi co jakiś czas informacjami o zachorowaniach naszych braci i sióstr.

Z drugiej strony wiem, jak wiele jest stron traktujących o zdrowiu a zwłaszcza dla wegetarian, gdzie new age jest fundamentem. Sam przed narodzeniem na nowo nie jadłem około 5 lat mięsa, jednocześnie uprawiając astrologię, szamanizm itd.

Musimy walczyć więc z przywłaszczeniem sobie przez pogańskie wierzenia zdrowego stylu życia. Ostatnio mamy zalew twierdzeń neopogańskich i new age z naczelnym hasłem: „natura dała” niczym w Avatarze. Nie ma Boga tylko natura dała. Jedzmy to, co Bóg dał, bo Bóg stworzył warzywa i owoce a nie jakaś niewidzialna natura.

 

Niestety ale to satanistyczne wierzenia patronują stronom o zdrowym odżywianiu, w przeciwieństwie do chrześcijan żyjących tylko teologią, a często mających odżywianie i zdrowie w pogardzie, kiedy Biblia jasno mówi, iz ciało jest świątynią Ducha Świętego, a  o świątynię trzeba dbać.

 

My chrześcijanie powinniśmy w sprawach przyziemnych zachować zasadę złotego środka. W tym przypadku ani nie upokarzać ciała niczym biczownicy czy pustelnicy, ani je gloryfikować.

 

” On niebo okrywa chmurami, deszcz przygotowuje dla ziemi; sprawia, że góry wypuszczają trawę i zioła, by ludziom służyły;
Ks. Psalmów 147:8″

 

Większość z nas modli się o zdrowie, a więc dlaczego mamy o nie nie dbać?

Tak jak musiałem na nowo narodzić się z ducha, tak na nowo muszę poznać to, co Bóg nam dał.

Będę także chciał Was zachęcić do zdrowego stylu życia. Ruchu, sportu.

 

Na pierwszy rzut idzie seler na chwałę Boga.

Nigdy nie przepadałem za selerami. Wiadomo, czekolada, kawa były lepsze w smaku :-). Ostatnio natomiast natknąłem się na tekst o wielu pozytywach jedzenia selera.

Czego się dowiedziałem o tym zaniedbanym w Polsce warzywie?

seler

 

 

 

Dzięki wysokiej dawce witaminy C wspomaga układ odpornościowy.

 

Okazuje się, że warzywo to ma więcej witaminy C niż znana nam cytryna. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100.g. Witamina C, witamina B6 i karotenoidy są dobrymi przykładami składników odżywczych które są  bardzo wrażliwe na ciepło. Proces ten może spowolnić niska temperatura.

 

 

 

Seler jest małokaloryczny, ma działanie uspokajające, oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i przeciwbólowo.

 

Ostatnie badania znacznie wzmocniły naszą wiedzę o przeciwzapalnych właściwościach selera, w tym jego ochrony przed zapaleniem w samym przewodzie pokarmowym. W przeciwieństwie do skrobiowych polisacharydów, które pomagają roślinom zachowywać cukry proste, te polisacharydy nieskrobiowe w selerze pomagają zapewnić temu warzywu dzięki unikalnej konstrukcji i nie są wykonane z cukrów prostych, ale raczej z pektyn).

 

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych.

 

 

Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory.

 

 

Przyrządzanie selera jest sztuką i wymaga wiedzy.

Najlepsze jest parowanie. Jeśli planujesz parować warzywa jako część posiłku, możesz dołączyć seler, bez konieczności martwienia się o nadmierną utratą jego przeciwutleniaczy fenolowych. W niedawnym badaniu naukowcy porównali wpływ na parze (10 minut) w porównaniu do wrzenia (10 minut) w porównaniu blanszowania (3 minut zanurzenia we wrzącej wodzie) na sumy składników odżywczych antyoksydantów fenolowych selera. Wrzenie i blanszowanie spowodowało znaczny spadek poziomu tych przeciwutleniaczy, w zakresie 38-41%. Dzięki parze jednak 83-99% tych przeciwutleniaczy zostało zachowanych w selerze, nawet po upływie 10 minut.

 

Seler jest ważnym źródłem pożywienia konwencjonalnych antyoksydacyjnych składników odżywczych, w tym witaminy C, beta-karoten i manganu.Wiele z nich można podzielić na składniki odżywcze różnych kategorii fenolowych. Poniżej zamieszczono reprezentatywną listę fenoli  znalezionych w selerze.

 

  • kwasy fenolowe
    • kwas kawowy
    • kwas caffeolyquinic
    • kwas cynamonowy
    • kwas kumarowego
    • kwas ferulowy
  • flawony
    • apigenina
    • luteolina
  • flawonole
    • kwercetyna
    • kempferol
  • Dihydrostilbenoids
    • lunularin
  • fitosterole
    • beta-sitosterol
  • furanokumaryn
    • bergapten
    • psoralen

W badaniach na zwierzętach, ekstrakty selera, zawierające wyżej wymienione składniki odżywcze, które okazały się zmniejszać ryzyko uszkodzenia oksydacyjnego tłuszczów ciała i ryzyko oksydacyjnego uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych.  Co ciekawe, istnieją również pewne badania zwierząt wykazujące zdolność ekstraktów selera, aby pomóc w ochronie przewodu pokarmowego oraz wątroby po spożyciu akrylamidu. (Akrylamid jest potencjalnie toksyczną substancją wytworzoną w żywności podczas reakcji cukrów i aminokwasów, zazwyczaj w procesie smażenia).

Stres oksydacyjny i zapalenie w krwiobiegu są krytyczne problemy w rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza miażdżycę tętnic. Niestety, większość z tych badań, w tym obszarze obejmowały zwierzęta. Mimo to, widziano wiele obiecujących połączeń między pektyną polisacharydów zawartą w selerze i zmniejszeniem ryzyka wystąpienia stanu zapalnego w układzie sercowo-naczyniowym. Widzieliśmy te same rodzaje połączeń między flawonoidów selera i zmniejszenie ryzyka wystąpienia zapalenia układu krążenia.

 

Seler działa antydepresyjnie i poprawia pamięć.

 

Seler zawiera alkalizujący składnik – luteolinę, który wykazuje obiecujący wpływ na zmniejszenie ilości białek tworzących nowe płytki w mózgu. To, z kolei, może przeciwdziałać objawom Alzheimera, jak również kwasowych symptomów miażdżycy, stanów zapalnych i uszkodzeń oksydacyjnych. Innym źródłem luteoliny jest siemię lniane.

 

 

Polecany jest również dla osób z kamicą nerkową lub cierpiących na zaburzenie nerek, gdyż ma on właściwości moczopędne.

 

 

Ponieważ przewlekły stres oksydacyjny i nadmierne stany zapalne są kluczowymi czynnikami ryzyka rozwoju wielu rodzajów raka, to nie dziwi, aby zobaczyć naukowców zainteresowanych potencjalnych korzyści spożyciu selera dla profilaktyki raka.

Stres oksydacyjny to bardzo niebezpieczny stan, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w stresie lub źle się odżywiają.

Sądzi się także, że seler jest dobry na raka żołądka, raka jelita grubego i raka pęcherza.

 

Seler posiada wiele grup substancji przeciwnowotworowych i przeciw kwasowych związków. Zaliczyć do nich można: acetyleny, u których dowiedziono że zatrzymują wzrost komórek rakowych; związki fenolowe, blokujące działanie prostaglandyn, pobudzających wzrost rakowych i nowotworowych komórek oraz kumaryny, które powstrzymują metaboliczne i dietetyczne kwasy od uszkadzania komórek.

 

 

Większość ludzi kupuje selera w plastikowych torebkach producentów. Jest to niezdrowe. Poza tym winniśmy uczyć markety zapotrzebowania na zdrowie a nie na choroby. Lepiej więc kupować selera luzem. Tak czy owak powinno się przechowywać to warzywo 5-7 dni w lodówce ze względów jak wyżej.

 

 

Właściwości odżywcze selera:

Seler, pokrojony, surowy
1 szklanka
101,00 gramów
Kalorie: 16
IG: bardzo niski
Odżywka Ilość DRI / DV
(%)
Nutrient
Gęstość
Ocena jakości żywności
witamina K

29,59 mcg

33

36,6

doskonały

molibdenu

5,05 mcg

11

12,5

doskonały

kwasu foliowego

36,36 mcg

9

10,1

bardzo dobrze

potas

262.60 mg

8

8,4

bardzo dobrze

włókno

1,40 g

6

6,2

bardzo dobrze

mangan

0,10 mg

5

5,6

bardzo dobrze

Kwas pantotenowy

0,25 mg

5

5,6

bardzo dobrze

witamina B2

0,06 mg

5

5,1

dobry

miedź

0,04 mg

4

5,0

dobry

witamina C

3.13 mg

4

4,6

dobry

witamina B6

0.07 mg

4

4,6

dobry

wapń

40.40 mg

4

4,5

dobry

fosfor

24.24 mg

3

3,9

dobry

magnez

11.11 mg

3

3,1

dobry

witamina A

22,67 mcg RAE

3

2,8

dobry

 

Przepis na sok z selera na odchudzanie i nie tylko:

 Najpierw należy umyć cytrynę sodą oczyszczoną, aby  pozbyć się zgromadzonych na jej skórce wosków i konserwantów. Następnie należy pociąć cytrynę na małe kawałki. Po czym trzeba umyj łodygi selera  i posiekać. Pokrojone kawałki cytryny i selera wrzucamy do miksera lub sokowirówki i w ten sposób otrzymujemy prosty a niesłychanie wartościowy sok na odchudzanie.
Aby skutek był widoczny wystarczy pić zaledwie jedną szklankę dziennie.

 

Taki sok ma następujące skutki:

 

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • nadaje aksamitną gładkość cerze,
  • chroni skórę przed nowotworami.
  • – zwalcza wolne rodniki (przez co wykazuje właściwości antynowotworowe oraz redukuje objawy starzenia się skóry).
  • przyspiesza przemianę materii
  • poprawia stan cery, włosów praz paznokci
  •  wzmacnia układ odpornościowy organizmu
  • redukuje nadciśnienie i poziom cholesterolu we krwi (a więc redukuje ryzyko chorób układu krążenia).
  • pobudza ruchy perystaltyczne jelit
  • na menopauzę. Ma działanie rozkurczowe (a więc może redukować bóle menstruacyjne). Seler, wraz z koperkiem, koprem włoskim, anyżem i wszystkim smacznymi ziołami z rodziny selerowatych znajdują się na liście łagodnie estrogennych ziół ze względu na zawarty w nich łagodnie estrogenny fitochemiczny anetol.

 

 

 

Znalazłem także informacje o zaletach soku z selera  poprawiających stan skóry. Sok z selera sokowirówki daje zauważalne efekty już po tygodniu w postaci rozświetlonej twarzy bez przebarwień wygładzający twarz oraz działajacy przeciwzmęczeniowo. Oto skład:

około 1,5 kg jabłka jonagold

1 seler naciowy w woreczku łodygi jasne

1 szt imbiru

Wychodzi około 1Litr doskonałego soku który szczególnie pijemy na czczo i w ciągu dnia wystarcza na 2 dni.

 

Seler jest popularny dzięki pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Posiada dużo wapnia, potasu i cynku.

 

Kiedyś był reklama ketchupu Heinz: „Heinz, dobry dla frytek”.

Parafrazując można rzec: seler, dobry dla ludzi. Dobry bo od Boga.

Podsumowanie.

Seler jest w Polsce niczym wspaniała  kobieta zamknięta w domu. Nikt jej nie zna, a ma bardzo dużo zalet. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia system odpornościowy, działa antysresowo, obniża ciśnienie, usuwa toksyny, jest przeciwrakowy, alkalizuje organizm (odkwasza). Zawiera  witaminę E, nazwanej witaminą młodości.

W obliczu takich informacji zalecam rychłe odwiedziny najbliższego sklepu, stoiska z selerem.

 

Seler na zdrowie!

Do boju kochani!

 

 

 

 

27 komentarzy

Add a Comment
  1. Detektywie, wybacz że nie na temat, ale co sądzisz o najnowszym wpisie u radtrapa z serii Ukryte w Biblii? Tekst niby długi jednak w żadnym stopniu nie jest wyczerpujący, z pewnością też raczej.. niebiblijny.

    1. to co pisze radtrap nie ma odniesienia w żadnej chrześcijańskiej nauce.
      Radtrap prowadzi wolną twórczość. Wolno mu. Taki jego wybór. Preferuje gnozę, astrologię i etc.
      To co wiem po przeczytaniu informacji od Selera, to że powinniśmy się modlić o Radosława aby Bóg go przyprowadził do siebie.

  2. Dziekuje za wpis, moze ktos ma pomysl na cos z selera i avokado? na kromce chleba?

  3. Grzegorz,Londyn

    Super, świetny pomysł, jestem jak najbardziej za czestszym pisaniem o zdrowym odżywianiu,dbaniu o swoje zdrowie i sporcie,sam staram się dobrze i zdrowo odżywiać i 3 razy w tygodniu poćwiczyć i poruszać się.Szczególnie w tym świecie gdzie tyle rzeczy jest skazonych itd.
    Z Bogiem bracia i siostry

  4. Pyszna surówka z selera:

    Seler (korzeń) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie postąpić z jabłkiem. Proporcje – na oko. Skropić sokiem z cyrtyny. Dodać posiekane orzechy włoskie i miód. Wymieszać.

    Proste i smaczne.

    1. Brzmi super, wypróbuję 🙂

    2. Dzięki Diano 😀

      Widzisz 🙂
      Po naszej ostatniej rozmowie nie szukałem jeszcze przepisów w google 🙂 A już mi pomogłaś 🙂

  5. Bardzo się cieszę i dziękuję w Imieniu Jezusa za to, że będą się pojawiać wpisy o zdrowiu itd, przyznam, że zaczęłam zwracać większą uwagę na to co jem a takie wpisy też mi trochę pomogą 🙂
    A seler i inne warzywa są co roku na mojej grzadce i teraz zostało mi jeszcze trochę w zapasie to być może nie poprzestane na dodawaniu go tylko do zup. 🙂

  6. Karol Szulawiak

    No Seler..Muszę kiedyś Cię spotkać, skoro masz takie właściwości 😀

    1. Też miałam takie skojarzenie 😀

    2. Pomyślałam o tym samym 😀

  7. ludzka budowa ciała świadczy o jego przystosowaniu do jedzenia roślin, tak człowiek z natury jest roślinożercą, świadczą o tym niewielkie kły, rozbudowane zęby trzonowe i długi przewód pokarmowy (zupełnie inaczej jest u mięsożerców). Nie odmawiam nikomu jedzenia mięsa, to indywidualna sprawa, ale ja mam głęboki uraz do mięsa i już wiem, że nigdy nie wrócę do jedzenia mięsa. Odkąd go nie jem, spożywam więcej produktów, które wcześniej jadłem w znikomym stopniu, a nawet w ogóle (jak np. awokado), kocham nasiona, orzechy, soję, cieciorkę, soczewicę (ta ostatnia ma kilka razy więcej białka niż mięso – co eliminuje efekt słabszej przyswajalności białka z produktów roślinnych). Selera nie lubię jako tako to się przyznaję, podobnie pietruszki 🙂 ale zmiksowane z jarmużem i dodatkami.. pycha 🙂

    Ostatnio czytałem o badaniach przeprowadzanych przez Elizabeth Blackburn (laureatka nobla) według jej obserwacji już 3 miesięczna dieta wegańska (mnie się nie tyczy, gdyż jem nabiał) wpływa na ok. 500 genów, aktywują się również geny odpowiedzialne za odporność będące „w uśpieniu”, dzięki temu niektóre geny odpowiedzialne za podatność organizmu na nowotwory i inne choroby są po prostu neutralizowane.

    Przypisywanie wegetarianizmowi wątków z new age itp. leży pewnie w tym, że najwięcej wegetarian żyje w Indiach i to z tamtych regionów przywędrowała moda na nie jedzenie mięsa. Ale dla niektórych to coś więcej niż „moda”, przecież jedzenie mięsa (zwłaszcza wieprzowiny i drobiu) w czasach, gdy te zwierzęta są w okropny, masowy sposób pasione antybiotykami, hormonami i paszami.. to raczej na zdrowie nie wychodzi nikomu. Skąd się wzięła choroba wściekłych krów? a stąd, że krowy były karmione paszami zawierającymi mączkę kostną z krów.. krowy jadły krowy. Czy Bóg mówiąc, czyńmy sobie ziemię poddaną miał na myśli to co teraz się dzieje? taśmociągi śmierci, masowe zarzynanie, mielenie żywych małych kogutów bo nie są kurami, obdzieranie ze skóry zwierząt futerkowych (czasem na żywca, gdyż niektórym osobnikom nie podaje się wystarczającej ilości gazu i budzą się w trakcie obdzierania) mógłbym tak wymieniać. Jak mawiał Lew Tołstoj „Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem”. 🙂

  8. Dla nikogo nie jest tajemnicą, że żywność oferowana w sklepach, jest struta wszelkimi możliwymi sposobami. Środki chemiczne, owadobójcze, nawozy sztuczne stosowane w ogromych ilościach w gospodarstwach rolnych na całym świecie, znacznie obniżają jakość produkowanej żywności, co w dłuższym okresie czasu może być przyczyną występowania na szeroką skalę poważnych chorób przewlekłych u milionów ludzi na całym świecie.

  9. Widząc tytuł wpisu myślałam, że będzie o naszym koledze Selerze ;))

    1. Też tak pomyslałam na początku 😀

  10. Bardzo się cieszę,ze będzie pojawiało się więcej artykułów o zdrowym żywieniu.Chwała Bogu,bo to Od niego pochodzi wszystko co dobre.
    My jesteśmy Jego świątynią i musimy dbać o swoje zdrowie,aby móc służyć bliźnim i sobie nawzajem☺.
    Bardzo lubię selera,długo nie mogłam się do niego przekonać i jadłam ,i piłam raczej z rozsądku niż z zachwytu jaki jest pyszniutki.
    Dzięki Bogu to się zmieniło i mi najbardziej smakuje pokrojony w słupki do podgryzienia.Taka chrupiąca przekąską.☺

  11. nie wolno chorować, nie wypada,
    selera rada
    surowego

    ten warzyw ma silny wpływ na
    mężczyznę i potencję jego
    smacznego

    posmak łamiemy sokiem z cytryny
    jabłko, marchew, seler,
    czerwona kapusta,
    witaminowa
    bomba 🙂
    [sokowirówka]

    wiersz mi szie pewno nie udał,
    ależ żeś teraz Piotrze
    po bandzie pojechał
    🙂

    miny Czytelników w temacie ?
    nie do odtworzenia 🙂

    nick

    1. od selera

      [1] Василий Попадюк – Соло на скрипке.Концерт в Швейцарии 2006.Часть 1.
      .https://www.youtube.com/watch?v=rUJycGF_8jE

      [2] Василий Попадюк – Соло на скрипке.Концерт в Швейцарии 2006.Часть 2.
      .https://www.youtube.com/watch?v=scF0iXNGihE

      ponieważ czasem warzywa są lepsze od
      nienawiści ludzi,
      nie załamujmy szie, albowiem w Nas
      miłoć szie iskrzy,
      Hej 🙂

    2. cyganie pochodzą od syna Noego – Jafeta
      a seler to ja nie wiem, przypuśćmy, że nie wiem
      od Stwórcy ?

      no, hej 🙂

    3. załóżmy, że

      Николло Паганини Соло на одной струне
      .https://www.youtube.com/watch?v=HB8ZPlmkJ2U

      że seler 🙂

    4. nie wiem czy to szie wszystko poukazuje
      co ja skomponowałem,
      kiedyś to ja mogłem pisać na płocie,
      co najwyżej… płot rozebrali
      🙂

      a teraz ?

  12. wolę jednak czopki, szybko działają, i są mega wygodne jako doraźna pomoc. Stosuję eva qu, bo lekarz polecił mi jeszcze kiedy byłam w ciąży. Stosuję w miarę rzadko, raz dwa razy na rok 😉

  13. mirenka, szybko działają to znaczy w ciągu pół godziny?

    1. W ciągu 15 maks 20 minut.

  14. nie, nie. One działają w 15 minut, więc serio szybkie działanie

  15. ja tam czopka nie dalabym sobie zamontowac nawet jak by mi ktos placil 😀 ja stosuje srodek doustny dicopeg 10g i jestem zadowolona z jego dzialania

  16. niestety nie seler ani len mielony nie pomagają mi w walce z objawami stresu czyli zaparciami, musze sięgać po czopki eva.qu by miec 100% spokoju z zaparciami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Detektyw Prawdy, Dobra Nowina i Apokalipsa © 2015 Frontier Theme
%d bloggers like this: